yukarı

Subaru Forester Sürüş Özellikleri

Hadi o zaman gelsin yollar!.. Düzgün düzgün asfaltlı, bol trafikli şehir merkezi (Centrum)'larda kendini pek de mutlu hissetmiyor Subaru Forester e-Boxer. Ama gerçek Forester da zaten buradan sonra başlıyor. 

 

Zira her gün ve hemen her koşulda güvenebileceğiniz, kolay kolay pes etmeyen ve şehrin güvenli suları dışında da yarı yolda bırakmayacak bir dost Forester. Arada bir tarz kararsızlığı yaşasa da felsefesi aslında baştan beri hiç değişmedi: Arabalıktan çıkmadan araziye girebilmek.

 

Klasik bir arazi aracı endamında olmasa da Subaru Forester’ın sürekli dört tekerden çekiş sistemi ve yerden yüksekliği, kaygan yollarda olduğu kadar bozuk zeminde de güvenle ilerlemenizi sağlıyor. 

 

Forester’ı araziye uydurma konusunda X-Mode sistemini anmadan geçmeyelim. Bu X-Mode düğmesine bastığınızda, motor, şanzıman, çekiş ve fren sistemleri bozuk yollar ve kaygan zeminlerde daha güvenli bir sürüşü optimize ediliyor.

 

Aynı güven, üstün tutunmayla birlikte asfaltta da söz konusu. Bu tutunma başarısında boxer motor ve simetrik dört çeker sisteminin ağırlık merkezini alçaltmasının da payı büyük. 

 

Forester çizgisinden kolay kolay kopmuyor dedik ama konfor odaklı süspansiyonlar onun hızlı virajlarda fazlaca yatmasına, bozuk zeminde salınmasına ve ani frenlerde öne yığılmasına yol açıyor. 

 

Direksiyonun da pek belirgin olduğu söylenemez. Bizim bozuk şehir yollarında bu hafiflik ve yumuşak süspansiyonlar bir avantaj gerçi.

 

Zaten asfaltta dinamik bir SUV istiyorsanız, muhtemelen yanlış yere bakıyorsunuz.

"Arada bir aklı karışsa da Forester'ın felsefesi baştan beri hiç değişmedi: Arabalıktan çıkmadan araziye girebilmek"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Subaru Forester'ın yeni hibrit motor bahsine girmeden önce küçük bir uyarı yapalım: Lütfen o "e" harfinin nerede durduğuna baştan dikkat edelim, sonra kalpler kırılmasın. E-Forester değil, "Forester e-Boxer".

 

Subaru'nun bu ilk hibrit çalışması, şimdilik (isim vermek gibi olmasın) bir "Toyota hibrit"i olmaktan uzak. CVT şanzımanın içindeki 17 hp'lik elektrik motoruyla Forester e-Boxer'a "light hibrit" demek daha doğru olur. Maksat biraz da Avrupa'nın emisyon normlarına sevimli görünmek aslında.

 

Bu ufak güç artışına karşın, bagaj zeminindeki 0,6 kWs'lik bataryanın tam 110 kg tutması kafamızı biraz daha karıştırmadı değil. Sonra bunun bir Forester olduğunu hatırlayıp bir dokunuşla "Yaa boşver yaaa!" moduna giriverdik. Evet, biz de gizli bir Forester, daha doğrusu Subaru seviciyiz. Ama maalesef, vergi mağduru ve hiç de "light" olmayan yeni fiyatlar, Forester aşkımızı ormanın kuytu köşelerine kaçıracak gibi görünüyor.

 

Kalkışta destek olmanın yanı sıra, 40 km/s'in altında hızlarda yaklaşık 1 km sadece elektrik motoruyla ilerleyebiliyor Forester e-Boxer. Hadi ama yani, etkilenmiş gibi yapın biraz!.. Hem pek yakında (çok da değil) %100 elektrikli bir Forester çıkacakmış. Toyota'yla ortak bir elektrikli platform çalışması yapıyormuş Subaru;)

 

Gelelim 2020'ye kadar hayatını sürdüren eski motorlara... Benzinli motorlar hem tüketim hem de keyif açısından dizelin çok gerisinde. Dizel motor pahalı olduğu kadar hızlı, güçlü ve çoğu zaman turbodan bile keyifli. 145 beygir ve 9,9 saniyede 100 km’ye ulaşmak bu cüssede bir dört çeker hiç fena sayılmaz. 

 

Tamam, benzinli turbo motordaki 241 hp ve 7,5 saniyelik 0-100 km derecesi etkileyici ama, geçtik fiyat etiketini dizelle aradaki tüketim farkı kendisini önermeyi çok zorlaştırıyor. 

 

Zaten doğrusunu isterseniz, turbo motordaki tek seçenek olan Lineartronic adını verdikleri CVT şanzımana da pek bayılmıyoruz.

 

Hani şehir içi konforu olmasa, tutarsız devirlenme, üst devirlerde kalma isteği ve zaman zaman Forester’ın toplam kalitesini düşürme suçundan bu şanzımanı çoktan eksiler hanesine yazmıştık. 

 

İç Mekân Sonuç