22 Ekim 2025 kaynak: CheryÇinli otomotiv devi Chery, geliştirdiği yeni katı hal batarya teknolojisiyle rakiplerine açık fark attı. Şirket, 1.300 kilometre menzil sunabilen prototip bataryasını tanıttı üstelik üretim için fazla beklemeyeceğiz.
Chery’nin Solid-State Battery Research Institute ekibi tarafından geliştirilen bu yeni batarya, 600 Wh/kg gibi dudak uçuklatan bir enerji yoğunluğuna sahip. Kısacası, günümüzün en gelişmiş lityum-iyon pillerinden yaklaşık iki kat daha güçlü.
Yeni sistem, lityum açısından zengin manganez katot ve in-situ polimerize edilmiş katı elektrolit teknolojisini bir araya getiriyor. Sonuç? Daha uzun ömür, daha yüksek verim ve çok daha fazla güvenlik. Chery, bu bataryanın delindikten sonra bile çalışmaya devam ettiğini, hatta suya batırıldığında bile işlevini yitirmediğini söylüyor.
Pilot üretimin 2026’da başlayacağı, tam ölçekli üretimin ise 2027’de devreye alınacağı açıklandı. Bu, Chery’nin yeni nesil elektrikli modellerinde 800 kilometreyi aşan menzillerin artık sadece bir “laboratuvar deneyi” olmaktan çıkacağı anlamına geliyor.
Elbette Chery, bu başarıyı kutlamak için boş durmadı. Şirket aynı etkinlikte yıllık satışlarının 2 milyon adedi aştığını ve Avrupa’daki satışlarını ikiye katlayarak 145 bin araca ulaştığını da duyurdu. Bu performansla Chery, 22 yıldır üst üste Çin’in en çok ihraç edilen otomobil markası unvanını korumayı başardı.
Rakibi BYD ise geriden geliyor ama pes etmiyor. BYD’nin de kendi katı hal pillerini 2027’de tanıtması, 2030 sonrasında ise uygun fiyatlı modellerde kullanması bekleniyor. Ancak teknik detaylar hâlâ gizli tutuluyor.
Katı hal bataryalar, elektrikli araçlar için “kutsal kâse” olarak görülüyor. Daha hafif, daha güvenli ve çok daha hızlı şarj olan bu piller, eğer vaatlerini yerine getirirse, otomotiv tarihinin en büyük sıçramalarından biri olacak.